Osa on yläpalkissa vilahtelevasta bannerista ehkä huomannutkin, että Lilyssä on alkanut yhteistyökampanja helsinkiläisen musiikkilaitteisiin erikoistuneen kivijalkaputiikin (ja verkkokaupan) Sound & Cineman kanssa. Minua pyydettiin myös mukaan kamppikseen ja näin tässä mahtavan tilaisuuden, joten lähdin ilolla messiin. Ja saattepa kohta kuulla miksi! Toivon, että kampanjapostaukseen valitsemastani näkökulmasta on nimittäin iloa myös monille teistä. Luvassa on varsin tuhti infopaketti, joten keittäkäähän vaikka kupposellinen teetä, ennen kuin käytte postauksen kimppuun! Ja postauksen lopusta löytyy myös pieni kisa, vink vink. :)
Useimmat teistä varmasti tietävät, että olen intohimoinen musiikin kuuntelija ja diggailija. Jouduin kuitenkin viime keväisen muuttoni myötä siinä mielessä tympeään tilanteeseen, että musalaitteet jäivät entiseen huusholliin ja meikäläinen jäi ilman minkäänlaisia kuunteluvehkeitä. En oikein välitä kuunnella musiikkia kuulokkeilla kotona eivätkä läppärin matolaatikko-kaiuttimet oikein tee oikeutta yhdenkään biisin äänimaailmalle. Olen tuosta muuttohetkestä lähtien katsellut, tutkaillut, selvitellyt ja opiskellut erilaisia vaihtoehtoja, sillä jostain syystä tämä on tuntunut päätökseltä, jota en halua tehdä ihan kevein perustein. Eivätkä ne oikein tosi laadukkaat laitteet ihan halpojakaan ole, joten olen halunnut harkita asiaa huolella. Hifi-asioista jotain ymmärtävä ystäväni Timo on saanut kärsivällisesti vastailla loputtomiin ja toinen toistaan kummallisempiin kysymyksiini pitkin kevättä ja kesää, kiitos siis sinne suunnalle! ;)
Sain kesän alussa yhteistyön kautta käyttööni supertyylikkään Tivoli Audion Model Two -radion (jota muuten myydään myös Sound & Cinemassa ja näytti olevan juuri nyt tarjouksessakin), joka hiukan lievitti tuskaani, mutta ajatuksissani oli alun alkaen, että hankkisin todennäköisesti sen rinnalle vielä järeämmät kaiuttimet. Olen musiikinkuuntelijana kuitenkin sen verran hifistelijä, että vaadin kaiuttimiltani varsin korkeatasoista ääntä. Haluan kuulla kaikenlaiset pienetkin sihinät ja suhinat, kilinät ja kolinat ja taustalla kaikuvat hiljaisemmatkin äänet – ja olen todennut, että useimmat peruskaiuttimet eivät oikein riitä täyttämään minun vaatimustasoani. Niinpä kaiutinten etsintä on edelleen jatkunut.
Totuus kuitenkin on kaverini Timon minulle jakamista viisaista opeista huolimatta, että en ymmärrä laitteiden tekniikkapuolesta juuri mitään. Haluaisin mahdollisimman tyylikkäät ja sisustukseen kauniisti istuvat kaiuttimet, joissa ääni kuitenkin olisi oikeasti aika korkeatasoinen ja hinta mielellään ei aivan tähtitieteellinen. Niinpä lähdin Sound & Cineman liikkeeseen Uudenmaankadulle haastattelemaan myyjää ”hyvien kaiutinten ostaminen for dummies” -hengessä. Otin ylös myyjän neuvot ja opastukset ja välitän ne nyt parhaan kykyni mukaan myös teille hyvin yksinkertaistetusti ja maallikon näkökulmasta. Todelliset hifistelijät täsmentäkööt ja korjatkoot kommenttiboksissa sepustuksiani. ;) Ja toivon, että tästä on apua myös muille kaunista designia rakastaville musiikin ystäville, jotka ovat kaiutin-osastolla yhtä sormi suussa kuin minä.
Stereot, pelkät kaiuttimet vai erillisistä osista koottava laitekokonaisuus?
Elektroniikkaliikkeet ovat pullollaan hyvännäköisiä ja kohtuuhintaisia perus-stereolaitteita. Mikäs niissä sitten on vikana? No ei yhtään mitään, mutta edullisemmissa laitteissa hinta muodostuu yleensä niin, että kaiutinten osuus koko laitteiston kustannuksista jää melko pieneksi. Äänentoiston osalta kaiutinten merkitys on kuitenkin laitteelle olennainen, joten valmiiden stereosettien hinta-laatu-suhde ei välttämättä ole paras mahdollinen. Toisaalta, myös valmiista seteistä voi löytää varsin hyvälaatuisia laitteita. Ja ensisijaisesti kannattaa tietysti miettiä, mikä on se oma vaatimustaso. Suurimmalle osalle riittää, että ääntä lähtee ja soundit ovat kutakuinkin tasapainossa. Miksi siis lähteä kikkailemaan, jos simppelilläkin pärjää. Monilta perinteikkäiltä laitevalmistajilta, kuten Bower & Wilkins, Marantz tai Rotel voi myyjän mukaan odottaa korkeampaa tasoa myös valmiissa stereoseteissä.
Pelkkien kaiutinten etu on yleensä se, että ne ovat pakettien mukana tulevia kajareita laadukkaampia, koska koko hinta muodostuu vain kaiutinten hinnasta. Ilman muuta erillisissä kaiuttimissakin on suuria eroja ja esimerkiks Sound & Cineman valikoimissa hintahaarukka vaihtelee pelkästään kaiuttimissa muutamasta satasesta kymmeniin tuhansiin euroihin. Kalleimmat kaiuttimet alkavat kuitenkin olla sitten ihan ammattilaistason studiolaitteita, jollaisia harva asialle omistautuneempikaan kuuntelija tarvitsee kotioloissa. Toisaalta myös nykyään, kun suurin osa musiikista kuunnellaan digitaalisessa muodossa tietokoneelta tai esimerkiksi kännykän kautta, ihmisillä ei ole yhtä suurta tarvetta omistaa erillisiä cd-soittimia, levysoittimia, kasettisoittimia, radioita tai muita lisäosia – käytännössä suurelle osalle kuluttajista riittävät siis pelkät kaiuttimet. Laatukaiuttimien etu edullisiin stereosysteemeihin verraten on myös se, että ääni toistuu mahdollisimman puhtaana eli juuri sellaisena kuin millaiseksi se on alun perin tehty. Halvemmat laitteet saattavat korostaa joitakin nyansseja tehostekeinona – ja se voi sitten olla kuuntelijasta (tai kuunneltavasta musiikista) riippuen joko hyvä tai huono asia.
Lisäksi on olemassa vielä erikseen koottavia stereosysteemejä, joihin kaikki laitteiden eri osat (kuten kaiuttimet, vahvistin, cd-soitin, radio, jne.) ostetaan erikseen ja ovat siis erillisissä ”laatikoissaan”. Idea on siis sama kuin valmissa stereopaketeissa, mutta laatu yleensä korkeampi. Erillislaitteet on myös yleensä järeämmin tehty ja niiden rungot ovat vahvemmat ja kestävämmät kuin valmiiksi kootuissa stereopaketeissa.
Mono- vai stereokaiutin? Yksi, kaksi vai useampi?
Musiikki tehdään lähtökohtaisesti aina stereona eli se yleensä toistuu kaikkein luonnollisimmin stereokaiuttimista (tarkoittaa yleensä kahta kaiutinta). Mono-kaiutin pakottaa äänen ulos yhdestä kaiuttimesta, jolloin osa stereona kuultavista nyansseista yleensä kärsii. Kotiteatterilaitteilla ääni puolestaan voidaan pakottaa tulemaan ulos useammasta kuin kahdesta kaiuttimesta. Tuollainen moniulotteinen ääni voi nostaa leffaelämyksen uudelle tasolle, mutta ei välttämättä esimerkiksi musiikissa ole kaikkein luonnollisimman kuuloinen, jos laulajan ääni kuuluu tulevan kummallisesti sekä edestä että takaa.
Stereokaiuttimia on olemassa myös sellaisina laitteina, joissa näennäisesti on vain yksi kaiutin. Tällöin laitteen sisällä on useampi eri kaiutinelementti, joiden välille ääni jakautuu samoin kuin erillisissäkin stereokaiuttimissa. Maallikkotermein tämä tarkoittaa siis sitä, että sen suojaverkon alla näkyy siis kaksi erillistä pyörylää, joista ääntä tulee. Esimerkiksi Genevalla on tällaisia laitteita, joissa yksikin kaiutin voi tuottaa laadukasta stereo-ääntä.
Aktiivikaiutin vai passiivikaiutin?
En ollut ennen viime kevättä ikinä kuullutkaan aktiivi- ja passiivikaiuttimista. Senkin jälkeen, kun sain kuulla näiden eri vaihtoehtojen olemassaolosta, olin jostain syystä siinä luulossa, että aktiivikaiutin on jotenkin automaattisesti parempi valinta kuin passiivikaiutin, vaikka en oikein edes tiennyt, mitä eroa niillä on. No se harhaluulo korjattiin nopeasti, kun pääsin kyselemään asiantuntijalta.
Oikeastaan aktiivikaiuttimen ja passiivikaiuttimen ainoa ero on, että aktiivikaiuttimissa vahvistin on rakennettu laitteeseen sisään. Passiivikaiutin puolestaan tarvitsee erillisen vahvistimen, joka on siis yksi laiteboksi komboon lisää. Visuaalisesta näkökulmasta mietittynä aktiivikaiutin on siis siinä mielessä näppärämpi vaihtoehto, että ”rumia elektroniikkamötiköitä” on vähemmän. Passiivikaiuttimen etu puolestaan on, että kun vahvistin on oma erillinen laitteensa, siihen voi liittää useampiakin kaiuttimia kuin vain kaksi - esimerkiksi kotiteatteri-kokonaisuuksissa tämä on ihan kätevä mahdollisuus. Jotkut designiin panostavat kaiutinbrändit tosin ovat yrittäneet loihtia vahvistimistakin kauniimman näköisiä, jotta ne eivät tyylitietoisen kuuntelijan kämpässä rumentaisi kohtuuttomasti maisemaa. Muistan itse aikanani järkyttyneeni, kun kuulin että pienten sievien kaiutinten mukana tuli jättiläismäinen musta möhkö, jota ilman kajareista ei kuuluisi pihaustakaan. Siinäpä sitten yrität sijoittaa sellaista isoa mustaa lootaa jonnekin mahdollisimman huomaamattomasti.
Mitä on syytä ottaa huomioon, jos kuuntelet musiikkia pääasiassa tietokoneen kautta?
Tietokoneen kautta musiikkia paljon kuuntelevan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millaisen liitännän kautta kaiuttimet yhdistetään koneeseen. Useimmiten tietokoneelta musiikkia kuunnellessa kaiuttimet tai kuulokkeet liitetään laitteeseen kuulokeliitännän kautta. Kuulokeliitännät ja tietokoneiden omat äänikortit ovat kuitenkaan harvoin erityisen laadukkaita ja äänentoisto kärsii tästä, vaikka kaiuttimet olisivatkin hyvät. Ongelmaa voi korjata hankkimalla joko tietokoneeseen erillisen, laadukkaamman äänikortin tai liittämällä kaiuttimet tietokoneen USB-liitännän kautta varsinaisen kuulokeliitännän sijaan. USB:n kautta laite siirtää äänen digitaalisessa muodossa ja purkaa sen vasta kaiuttimissa, mikä tarkoittaa sitä, että ääni toistuu mahdollisimman puhtaasti eikä huonolaatuinen kuulokeliitäntä pääse vaikuttamaan äänenlaatuun.
Useimmissa kaiuttimissa tällaista erillistä USB-liitäntämahdollisuutta ei ole, mutta asiantunteva myyjä kyllä tietää, mistä laitteista sellainen löytyy. Perinteinen kuulokeliitäntä toimii siis kyllä, mutta äänentoiston kannalta se on aina kompromissiratkaisu, joten saadaksesi parhaan mahdollisen hyödyn irti laatukaiuttimistasi, joudut hankkimaan väliin vielä yhden laatikon lisää, jotta kaiuttimet voidaan kytkeä tietokoneeseen USB-liitännän kautta ellei tätä liitäntää ole kaiuttimissa olemassa jo valmiiksi. Jos kaiuttimissa kuitenkin on USB-liitäntä jo valmiiksi, se on yleensä melko varma tae korkeasta laadusta.
Jos valitset käyttöösi passiivikaiuttimet (joihin tarvitset siis erillisen vahvistimen) ja kuuntelet paljon musiikkia tietokoneelta, kannattaa niiden seuraksi valita sellainen vahvistin, jossa on tuo USB-liitäntä valmiina olemassa.
Minkä kokoiset kaiuttimet ovat sopivat?
Nykyään varsin pienistäkin kaiuttimista saadaan hyvää ääntä, joten koko ei välttämättä ole laadun mittari. Tärkeintä on oikeastaan suhteuttaa kaiuttimen koko sen tilan kokoon, jossa musiikkia on tarkoitus kuunnella. Kovin pieni kaiutin kovin suuressa tilassa riittää kyllä tuottamaan ääntä, mutta esimerkiksi bassosoundit saattavat jäädä ohuiksi. Toisaalta pientenkin kaiutinten bassotehoja suuressa tilassa voi tehostaa erillisellä bassokaiuttimella eli subwooferilla eli subbarilla eli juuri sellaisella mötikällä, joita pojat asentelivat teininä autoihinsa, jotta basso jytisisi kunnolla. ;) Voisi ajatella, että mitä suurempi kaiutin, niin sitä komeampi ääni, mutta toisaalta myöskään liian pieneen tilaan ei kannata asentaa liian järeitä kaiuttimia, sillä silloin äänestä tulee herkästi liian päällekäyvä eikä sekään kuulosta hyvältä.
Miten kaiuttimet tulisi sijoittaa asunnossa?
Aina asunnon sisustus ei anna periksi sille, että kaiuttimet pystyisi sijoittamaan ihanteelliselle kuunteluetäisyydelle ja -korkeudelle, mutta jos siihen kuitenkin on mahdollisuus, niin tässä muutama asiantuntijan neuvo. Ihanteellinen sijoittelu riippuu osaksi kaiuttimista, mutta yleensä ideaali on tasasivuinen kolmiomuodostelma niin, että kaiuttimet ovat toisistaan yhtä kaukana kuin niiden keskellä sijaitseva asunnon paras kuuntelupaikka (esimeriksi sohva). Ihanteellinen korkeus kaiuttimille on yleensä korvien korkeudella – jos musiikkia kuunnellaan yleensä istuen, ihannekorkeus on tietysti istuvan ihmisen korvien korkeudella. Kaiutinten sijainti nyt ei sinänsä ole mikään maailman isoin juttu, mutta ihanteellisella sijoittelulla niistä saadaan paras soundi. :) Eri kaiuttimia on kuitenkin suunniteltu eri tarkoituksiin, eli tietokonekäyttöön suunnitellut kaiuttimet eivät vaadi samalla tavalla tilaa ja etäisyyttä kuin esimerkiksi suuret lattiakaiuttimet.
Miten hyvät kaiuttimet tunnistaa?
Teknisestä puolesta tietää parhaiten asiantunteva myyjä, kuten nyt vaikka tämä minun asiantuntijani Sound & Cinemassa. Yksikään kysymykseni ei jäänyt vaille vastausta. :) Loppujen lopuksi tärkein mittari kaiutinten ja musiikkilaitteiden valinnalle on kuitenkin oma korva. Kokeile laitteita, joista olet kiinnostunut ja kuuntele niillä lempimusiikkiasi. Se on kaikkein paras keino testata, minkä laitteen soundi miellyttää itseä eniten. Loppujen lopuksi nämäkin ovat makuasioita ja yksi tykkää yhdenlaisesta soundista ja toinen toisenlaisesta. Parasta on siis kuunnella ja tehdä tuomio asiasta itse. Sound & Cinemasta saa laitteita myös kotitestaukseen, joten on myös mahdollista testata soundia ihan kotioloissa siinä tilassa, johon musiikkilaitteita ollaan hankkimassa. Hyvin varustelluissa musiikkialan liikkeissä on myös yleensä olemassa erillinen kuunteluhuone, jossa kaiuttimia voi testikuunnella. :)
Paljonko oikeasti hyvät kaiuttimet maksavat?
Kun aletaan puhua oikeasti todella laadukkaista kaiuttimista, hinnoissa on selvästi eroa riippuen siitä, ovatko kyseessä jalustakaiuttimet vai lattiakaiuttimet. Itse en edes tiennyt, mitä jalustakaiutin tarkoittaa ja kuvittelin sen siis tarkoittavan kaiutinta, jossa on mukana jonkinlainen jalusta. ;) Myyjä sitten selvensi, että jalustakaiutin on siis mikä tahansa kaiutin, joka on tarkoitus asettaa erillisten jalustan, hyllyn, pöydän tai jonkun muun huonekalun päälle. Lattiakaiuttimet ovat puolestaan niitä vähän korkeampia, lattialla seisovia laitteita (joilla ei ole erillistä jalustaa). Sound & Cineman myyjän arvion mukaan oikeasti hyvien jalustakaiuttimien hinta lähtee yleensä 300-400 eurosta ylöspäin, lattiamalleissa hinta nousee yli tuhanteen euroon. Toisin sanoen jalustakaiuttimissa varsin laadukkaita laitteita saa suhteessa huomattavasti edullisemmin kuin lattiakaiuttimissa, sillä hyvän lattiakaiuttimen tekeminen on selvästi kalliimpaa jo pelkästään suuren kokonsa takia.
Kaiutinten hinnoissa oikeastaan vain taivas on rajana ja kysyinkin, mikä on olennaisin ero 500 euron ja 20 000 euron kaiuttimissa. Sain vastaukseksi tällaisen toteamuksen: ”500 euron kaiuttimilla saa hyvän musiikkielämyksen ja uskottavan, tasapainoisen soundin. Kun hintahaarukassa mennään 10 000 euroon ja siitä ylöspäin, saa eteensä konsertin.” No eiköhän tuo kuvastanut asiaa aika hyvin. :) Kävin koekuuntelemassa tämän kommentin jälkeen kuunteluhuoneessa 9000 euron kaiuttimet ja joo, kyllä se alkoi jo konserttia muistuttaa. ;)
Onneksi olkoon, jos jaksoit lukea tänne asti! ;) Jos laadukkaat ja hyvännäköiset musiikkilaitteet kiinnostavat, niin voin lämmöllä suositella tutustumaan Sound & Cineman valikoimiin ja asiantuntevaan palveluun. Putiikki löytyy siis Helsingin Uudenmaankatu 4-6:sta ja sinne todellakin voi mennä maailman tyhmiempienkin kysymysten kanssa, eikä kukaan naura sinua pihalle – tämä on nyt todistettu. ;) Liikkeen koko valikoima löytyy myös S&C:n nettisivuilta ja olipa tässä vielä pieni kisakin luvassa. Syyskuun aikana kaikkien Sound & Cineman Facebook-tykkääjien kesken arvotaan Bowers & Wilkins P3-hifikuulokkeet (arvo 199 euroa), joten käykäähän tykkäilemässä TÄÄLLÄ. Facebook-sivuilla tiedotetaan liikkeen tuoteuutuuksista, tarjouksista ja esimerkiksi mallikappaleiden myynneistä, joten sieltä voi saada hyödyllistä infoa, jos musalaitteet ovat hakusessa. Lisäksi kivijalkamyymälässä JA Sound & Cineman verkkokaupassa saa syyskuun ajan kaikista tuotteista kampanjakoodilla "Lily" hinnasta pois -10%.
Ja kertokaahan, oliko tästä opastuksesta kellekään mitään hyötyä? Itse ainakin viisastuin kyselytuokioni perusteella ihan hurjasti!